Ja, det är en lång historia med mycket velande. Eftersom någon form av solfångeri har legat och skvalpat i bakhuvudet under lång tid, ja ända sedan inköpet av ack-tanken, så blev lyckan stor när jag lyckades upptäcka en värmepump som kan hantera solfångare.
EviHeat är mig veterligt den enda tillverkare som har en lösning som direkt integrerar värmepumpen med solfångare. Solfångarautomatiken är inbyggd i pumpen så man behöver ingen extern solfångarstyrning. Det är bara att plugga in fångarna och köra. Nåja, så enkelt kanske det inte är, men ändå.
I många sammanhang diskuteras det om kombinationen solfångare och bergvärmepump är vettigt. Enligt vad jag uppfattat är den debatten ofta lite snett ute. Dags för stor brasklapp! Det kan vara så att jag totalt har missuppfattat både debatten och EviHeats lösning. I så fall vill jag bli rättad, men så här är min bild:
Den allmänna debatten fokuserar nästan alltid på att trycka ned solfångarvärme i borrhålet, för att sedan plocka upp det med värmepumpslingan. Det har visat sig att det inte är särskilt effektivt. Man kan kanske jämföra det med att stå och kissa i Östersjön och därefter tillgodogöra sig det, på det sättet, uppvärmda vattnet.
EviHeat, å andra sidan, låter solen värma vattenblandningen som kommer upp ur borrhålet. Något effektivare kan man tänka. Den vätska som kommer upp ur hålet, och som ska ”mjölkas” på energi av värmepumpen är i allmänhet inte särskilt varm. Den är kanske bara ”några plusgrader”, ända ned till strax under noll. Om man då med solens hjälp kan höja vätskans temperatur bara några grader så finns det en stor effektivitetsvinst att hämta hem. Det innebär också att även molniga, solfattiga dagar kan ge ett rejält energitillskott från solfångarna. I konventionella solfångaranläggningar, där man värmer vatten i en ackumulatortank, har man aldrig användning för 15-gradigt vatten. Här blir det dock klart användbart för att värma noll-gradigt vatten!
En sidoeffekt av att värmepumpen med solhjälp får jobba med en genomsnittligt högre intemperatur, bör rimligen också innebära att den får ett lättare jobb. Dvs sannolikheten är stor att värmepumpen slits mindre, och håller längre, än vad den skulle göra utan solhjälp. Under den mer soliga delen av året har solfångarna potential att klara större delen av varmvattenalstringen, utan hjälp av värmepumpen.
Ett resultat från verkligheten, baserat på ett års drift har också hjälpt till att fatta beslutet om en värmepump från EviHeat. Rimligen bör resultatet från vårt hus bli ännu något bättre, eftersom vi har i huvudsak gamla rejäla radiatorer med tjocka rör och golvvärme. Det kräver lägre temperaturer än testhusets rörsystem.
Läs mer om EviHeats driftlägen.
Det här låter ju bra. Vilka är då nackdelarna?
- Högre pris på själva värmepumpen pga mer inbyggd intelligens och fler rör och kopplingar
- Krav på ackumulatortank, vilket driver upp priset och kräver mer plats
- Solfångarna gör ju också hela installationen dyrare än konventionell pumpinstallation
- Något oprövad, eller inte så välkänd tillverkare
Tanken hade vi redan, så där slapp vi undan lite lindrigare. Det där om att tillverkaren är relativt okänd – tja, deras kompressorer kommer från en stor, känd annan tillverkare så det kan väl på ett sätt kompensera lite.
Så som energipriserna ser ut i dagsläget är det väl tveksamt om man kan räkna hem de högre kostnaderna, som solfångarkombinationen innebär, jämfört med en konventionell bergvärmeanläggning. Lite får man nog också sätta upp på det där diffusa kontot för intresse, ideologi, miljö osv.
Det ska bli spännande att se hur det går.